Het eerste jaar bij ons op school

Als uw kind 4 jaar is, mag het naar school. Dat kan best even spannend zijn! Bent u benieuwd hoe zo'n eerste jaar er uit ziet?
Wij vinden het belangrijk dat uw kind zich op onze school snel 'thuis' voelt en dat u uw kind met een gerust hart naar school laat gaan. Onze leerkrachten bieden deze veiligheid graag! Een aantal weken voordat uw kind vier wordt, krijgt u thuis een boekje met de titel 'Welkom op school!'. In dit boekje is aan de hand van foto's voor kinderen duidelijk gemaakt hoe een schooldag er bij ons op school uitziet. Dit boekje kunt u, samen met uw kind, doornemen om al een stukje veiligheid te bieden! 

Vóór de eerste échte schooldag, organiseren we voor u en uw kind een kennismakingsmoment. U kunt dan, samen met uw kind, een aantal uren in de klas meedoen. Zo ziet u hoe het in de klas gaat en zo kunt uw kind, met de veiligheid van u als ouder er nog bij, in de klas wennen.  Vanaf de eerste schooldag wordt er in de klas heel veel gedaan. Uiteraard kunnen we hieronder niet alles vertellen, een aantal belangrijke punten pakken we eruit.  

Een schooldag 
Als u uw kind 's morgens in de klas brengt, staan er op alle tafels materialen. Uw kind mag bij de tafel gaan zitten en gaan spelen met de aangeboden materialen. Deze materialen zijn iedere dag weer anders. Als alle kinderen binnen zijn, roept de juf de kinderen bij elkaar in de kring. We beginnen de dag dan met een ontvangstgesprek, zingen, gebed en een Bijbelverhaal. Wat is het mooi om de dag zo te beginnen, met afwachtende ogen van de kinderen gericht op de juf die mag vertellen! 
 
Na het Bijbelverhaal gaan de kinderen vaak spelen en werken of buitenspelen. Kleren wassen en strijken in de huishoek, een prachtig huis bouwen in de bouwhoek, graven in de zandbak, met elkaar boekjes lezen, kunstwerken maken: de kinderen hebben altijd genoeg te doen! Wat kunnen we hen als leerkrachten tijdens het spelen en werken veel leren.  
 

"Elke dag geniet ik van het enthousiasme van het jonge kind om te leren. Ik vind het mooi om te zien dat ze de wereld leren begrijpen door hun spel. Spelen is leren! Ik volg de kinderen in hun spel en daag hen uit om te ontwikkelen. Prachtig om de kinderen op deze manier in een veilige omgeving te zien groeien." 


Juf Doornhein, groep 2

Gedurende de dag komen we bij elkaar in de kring voor een rekenactiviteit, een prentenboek, een lesje Engels of muziek: met elkaar doen en leren we zo ontzettend veel! Tussen de middag eten we onze broodtrommel ook leeg in de kring. Wat is het heerlijk om daarna weer even naar buiten te gaan om met kinderen uit de eigen klas én andere klassen te spelen.  

Aan het einde van de middag pakken we onze jas weer van de kapstok en lopen we met de juf naar buiten om onze eigen vader of moeder op te zoeken! En thuis vertellen we over de ervaringen die we weer rijker zijn! 

Wilt u meer informatie over het onderwijs aan de jongste kinderen op onze school? Kom eens een keer in onze kleutergroepen kijken! We kunnen u dan tijdens dit moment ook veel meer vertellen over en laten zien van onze school!  

Contact